НАСА ще разкрие имената на астронавтите, които ще летят около Луната 03 април, 2023

НАСА ще разкрие имената на астронавтите - трима американци и един канадец - които ще летят около Луната през следващата година, което е прелюдия към завръщането на хора на лунната повърхност за първи път от половин век. Мисията, наречена "Артемида II" е планирана за ноември 2024 г., като четиричленният екипаж ще обиколи Луната, но няма да кацне на нея. Като част от програмата "Артемида" НАСА има за цел да изпрати астронавти на Луната през 2025 г. - повече от пет десетилетия след приключването на историческите мисии "Аполо" през 1972 г.

Аамериканската космическа агенция се надява да установи трайно човешко присъствие на лунната повърхност и евентуално да започне подготовка за пътуване до Марс. Четиримата членове на екипажа на "Артемида II" ще бъдат обявени на събитие в 17:00 българско време в космическия център "Джонсън" в Хюстън.

Първата мисия "Артемида" приключи през декември 2022 г., като капсулата "Орион" без екипаж се завърна благополучно на Земята след 25-дневно пътуване около Луната. По време на пътуването около спътника на Земята и обратно "Орион" измина над 1,6 милиона километра и се отдалечи от Земята повече от всеки предишен обитаем космически кораб.

Само 12 души - всички те бели мъже, са стъпвали на Луната.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини