"Вредители" ли са котките? 10 октомври, 2020

Kотките да бъдат класифицирани като „вредители“ - това предлагат френски депутати с поправка в законопроекта за условията на живот на животните. Мотивът - пухкавите създания били заплаха за биологичното разнообразие, предава телевизионният канал BFM TV.

В текста на документа се казва, че "котката е месоядно животно, което допринася значително за намаляването на броя на някои видове животни - включително защитени - във Франция". В него се призовава в случай на необходимост да се разреши и "административен лов" на котки.

Според фондация "Брижит Бардо" зад поправката стои ръководителят на френската федерация на ловците Вили Шрейн, който преди няколко месеца увери, че котката „убива много повече животни, отколкото ловците", и дори предложи да се инсталират капани за котки около сградите.

Според медията поправката е подписана съвместно от трима депутати: Франсоа-Мишел Ламбер, Фредерик Дюма и Мартин Фонер, но последните двама по-късно са оттеглили съгласието си.

Френският парламент прецени, че текстът на изменението не може да бъде приет поради недостатъчна мотивация. Въпреки това Франсоа-Мишел Ламбер защитава необходимостта от изменението. „Всеки ден рискуваме... някаква смърт. Ендемичните гущери са по-малко привлекателни от котките, но могат да изчезнат утре сутрин или след пет години, ако не вземем правилните решения“, обясни депутатът.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини