Как са оцелели хората през Ледниковата епоха 02 март, 2023

Европа не е била рай по време ледниковата епоха, когато огромни ледници са заемали значителни части от континента и са превърнали обширни площи в негостоприемни за хората, предаде "Ройтерс", като цитира данни от ново проучване. Но видът ни - нов имигрант в Европа, все пак оцелява, макар и с големи трудности.

Учени представиха анализ на данни за генома на 356 ловци-събирачи, обитавали региона преди между 35 000 и 5000 години - време, включващо най-студения период на ледниковата епоха между 25 000 и 19 000 години. Това дава възможност да се дешифрира динамиката на населението в праисторическа Европа, включително движението на групи от хора и някои техни основни физически черти.

Индустрията на балсамирането е двигател на древната глобализация

Докато някои популации оцеляват в относително по-топлите части на Европа, включително във Франция, Испания и Португалия, други измират на Апенинския полуостров, сочи проучването. 

Изследването също така дава представа за появата на характеристики като светлата кожа и сини очи при европейците.

Единствените хора, оцелели през този най-суров период в Европа, са били ловци-събирачи, намерили убежище в части от Франция и Иберийския полуостров, установи проучването. Апенинският полуостров, за който преди се смяташе, че е бил убежище за хора през този период, е бил точно обратното – всички негови жители са загинали.

Представители на вида хомо сапиенс, навлезли в Европа след миграцията от Африка, са били тъмнокожи. Данните за генома показват промяна към светла кожа сред хората в Европа преди между 14 000 и 8000 години, което се ускорява с последващото разпространение на земеделието на континента.

Определени черти на западноевропейските ловци-събирачи, известни със сини очи и тъмна кожа, се различават от тези в Източна Европа, които имат светла кожа и тъмни очи. Тези две популации започват да се кръстосват едва преди около 8000 години, след като първите фермери пристигат в Европа от Анадола и изтласкват всички ловци-събирачи на север.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини