Amazon е класирана на първо място в рейтинга на най-скъпите марки 18 януари, 2023

Американската компания Amazon е класирана на първо място в рейтинга на най-скъпите марки в света. Тя изпревари миналогодишния лидер Apple, става ясно от проучване на британската консултантска компания Brand Finance.

 

„Amazon си върна лидерските позиции, въпреки че стойността на бранда през 2022 г. намаля с 15% - от 350,3 до $299,3 млрд. долара”, се посочва в документа. Уточнява се, че спадът в "силата на марката" е 41,2 млрд. долара, а други 13,7 млрд. долара са загубени поради "промени във външните фактори", но бизнес резултатите на компанията са положителни и компенсират загубата с 3,9 млрд. долара.

 

Като цяло влошаването на оценката на Amazon от ААА+ на ААА и намаляването на стойността на марката се дължи на факта, че след периода на Ковид потребителите са станали по-критични към обслужването на клиентите на американската компания, твърдят експертите на Brand Finance. Освен това "сроковете за доставка на поръчаните продукти са се увеличили". Това е довело до намаляване на готовността на клиентите на търговеца на дребно да препоръчат услугите му на други, се обяснява в доклада. Освен това премахването на глобалните ограничения, свързани с коронавируса, доведе до възстановяване на популярността на офлайн пазаруването, което също допринесе за известен спад в търсенето на услугите на Amazon.

 

Анализаторите на Brand Finance посочват също, че стойността на марката на миналогодишния лидер Apple, известен със серията си смартфони iPhone и други устройства, работещи с операционната система iOS, е спаднала с 16% през отчетния период - от 355,1 на 297,6 млрд. долара, като този път американската корпорация заема едва второ място в класацията. Това се дължи на спад в прогнозата за приходите на компанията, свързан с прекъсването на веригата за доставки и недостига на работна ръка на пазара, което, според британски експерти, "ще ограничи способността на Apple да произвежда основни хардуерни продукти".

 

Според методологията на Brand Finance "силата на марката" се изчислява с помощта на балансирана система от показатели, която включва оценка на инвестициите в маркетинг, капитал на акционерите и бизнес резултати.

 

 

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини