НАСА се завръща на Луната 28 август, 2022

Програма "Артемида" е планът на НАСА за връщане на хора на Луната като стъпка към евентуално пътуване до Марс.

Между 1969 и 1972 г. на Луната стъпиха 12 мъже, а една от целите на "Артемида" е да отведе първата жена и цветнокож на лунната повърхност.

Първият изпитателен полет на ракета "Артемида" без екипаж ще се състои в понеделник.

Името "Артемида" е избрано като продължение на програмата "Аполо". В гръцката митология Артемида е сестра близначка на Аполон и богиня, свързана с Луната.

"Артемида 1" е изпитателен полет на 98-метрова ракета Space Launch System и намиращата се на върха ѝ капсула за екипажа Orion. Изстрелването е насрочено за 8:33 ч. (12:33 по Гринуич) в понеделник от космическия център "Кенеди" във Флорида.

Манекени, оборудвани със сензори, ще заемат местата на членовете на екипажа по време на полета, като ще записват вибрациите, ускорението и нивата на радиация.

Orion ще обиколи Луната, след което ще се спусне в Тихия океан.

Планиран за 2024 г., "Артемида 2" ще бъде полет с екипаж, който ще обикаля Луната, но няма да каца на повърхността, подобно на "Аполо 8".

Имената на четиримата членове на екипажа ще бъдат обявени преди края на годината. Очаква се сред тях да има канадец.

Третата мисия на "Артемида" ще бъде първата, при която астронавти ще стъпят на Луната след "Аполо 17" през декември 1972 г. За първи път НАСА ще приземи космически кораб с екипаж на южния полюс на Луната, където е открита вода под формата на лед. Предишните кацания на Луната се извършваха в близост до екватора.

Според графика програмата "Артемида 3" е планирана за 2025 г., но може да се осъществи най-рано през 2026 г.

Започвайки с "Артемида 3", НАСА планира да изстрелва мисии с екипаж приблизително веднъж годишно.

НАСА избра SpaceX на Илон Мъск да построи лунния спускаем апарат за "Артемида 3". Корабът Starship на SpaceX, който все още е в процес на разработване, ще служи като совалка от капсулата за екипажа Orion до лунната повърхност и обратно.

Програмата "Артемида" предвижда и изграждането на космическа станция, наречена Gateway, която ще обикаля около Луната.

Изстрелването на първите два елемента - модула за обитаване и системата за захранване и задвижване - е планирано най-рано за края на 2024 г. с ракета Falcon Heavy на SpaceX.

Екипажите на Orion ще отговарят за сглобяването на Gateway.

Астронавтите ще прекарат между 30 и 60 дни в Gateway и евентуално ще имат достъп до спускаем модул, който ще им позволи да пътуват до Луната и обратно.

Gateway ще служи и като междинна спирка за бъдещо пътуване до Марс.

Крайната цел на програмата "Артемида" е това, което НАСА нарича "следващият гигантски скок - изследването на Марс от хора".

НАСА ще използва знанията, придобити от "Артемида", за следващото поколение скафандри, превозни средства, задвижване, снабдяване и други области, за да се подготви за пътуване до Марс. Целта е да се научи как да се поддържа човешко присъствие в дълбокия космос за дълъг период от време. Създаването на "базов лагер" на Луната е част от плана, като астронавтите ще останат на лунната повърхност до два месеца.

Докато пътуването до Луната отнема само няколко дни, пътуването до Марс ще отнеме минимум няколко месеца.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини