Днес е денят на шегата 01 април, 2021

Денят на шегата се отбелязва в много страни по света на 1 април всяка година. Този ден не е официален празник, но е спечелил широка популярност като ден, в който се шегуваме, лъжем и си правим майтап с приятели, семейство, колеги.

Едни приписват зараждането на празника на древния Рим, където в средата на февруари празнували Празника на глупците (Festus Fatuorum). Друга история разказва, че празникът се е родил в Англия през 1860 година. Английски джентълмени били поканени на тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове", която трябвало да се проведе на 1 април. Англичаните не се усъмнили в странната церемония и завели и съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1 април бил наречен Денят на глупците.

Освен като Ден на шегата, първи април е известен и като Денят на ядивната книга, честващ годишнина от рождението на френския гастроном и писател Жан-Антелм Брийа-Саварен.

От 2004 г., първи април е и "Ден на хумора и фосилите", през който природозащитници правят демонстрации срещу употребата на фосилни горива.

В Древен Рим на първи април се е провеждал фестивалът Венералиа в чест на богинята Венера.

Първата известна връзка между първи април и шегата е в "Кентърбърийски разкази" на Джефри Чоусър.

От XVI век децата във Франция празнуват с "априлска риба", като залепят рисунки на риби на гърба на други хора.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини