Радио Витоша

webcam

Новини

Глобален кинофестивал започва от днес

Глобален кинофестивал започва от днес

Дата: 29.05.2020 Филмови заглавия от събитията в Кан, Берлин, Сънданс, Торонто и Венеция могат да бъдат гледани онлайн безплатно
Image
Снимка: кадър YouTube

От днес до 7-и юни филмови заглавия от кинофестивалите в Кан, Берлин, Сънданс, Торонто и Венеция могат да бъдат гледани в „We’re One: A Global Film Festival“.

Десетдневният глобален виртуален фестивал е в YouTube, който показва всевъзможни филми – от пълнометражни и късометражни до документални и музикални.

Филмовите фестивали са принудени да се приспособят към новата ситуация и да намерят начин да просъществуват в нея. Без възможност за разпъване на червени килими и грандиозни премиери, фокусът се насочва към онлайн пространството.

Вече е ясно, че фестивалът в Кан няма да се състои, но селекция все пак ще има. Тя се очаква да бъде обявена на 6-и юни. Единствено кинофестивалът във Венеция планира своето традиционно издание през септември.

Облагодетелствани от пандемията се оказаха стрийминг платформите като Netflix, Amazon, HBO GO и Apple TV. Филмите, продуцирани от тях, ще имат възможност да участват не само в селекциите на световните филмови фестивали, но и да бъдат част от наградите „Оскар“ през 2021 година, ако изобщо има такива. Изискването тези филми да имат премиера на широк екран ще отпадне. Поне на този етап.

Първите големи премиери се очакват в края на юли, когато киното ще започне да се връща към нормалността. 

Коментари