Зехтинът като лек и кулинарно изкуство 27 ноември, 2020

Правилният зехтин ще спомогне за укрепването на имунната система и можете да го изберете по аромата. Това твърди директорът на асоциацията на италианските производители на маслини Никола Ди Ноя.

По повод Деня на маслиновите дървета, който ЮНЕСКО одобри миналата година - 26 ноември, експертът говори за ролята на зехтина за повишаване на имунитета и борба със заболявания.

"Качественият зехтин е богат на антиоксиданти - полифеноли, които спомагат за укрепването на защитната система на организма. Не съм лекар, но съм сигурен, че всички научни изследвания в света казват, че студено пресованият зехин подобрява имунитета. Но не всички видове зехтин имат достатъчно количество полифеноли, които са от решаващо значение за здравето. Зехтинът, богат на тях, може да бъде открит по вкус и мирис “, каза Ди Ноя.

Той създава школа за дегустация на зехтин, която приготвя един вид „сомелиери“ за този основен компонент в средиземноморската кухня.

"Бебе Бос: Семейни работи" с първи трейлър!

 

"В нашето училище обучаваме не само потребители, но и професионалисти, които след това могат да работят за производители. Полифенолното масло има аромат на растителна основа: има мирис на окосена трева, бадеми или домати и има малко горчив и пикантен вкус." отбеляза експертът.

Според него за проба е достатъчно да се вземат 10 милилитра зехтин, което трябва да се налее в малка чаша.

Според него за конкретна храна трябва да се подбират различни видове зехтин. "Горчивият например се комбинира с месо - неговата сладост компенсира горчивината на зехтина. По-леките сортове са подходящи за салата. Зеленчуци и риба се сервират най-добре с растително масло “.

Говорейки за последната реколта, той каза, че в Италия маслините са събрали 30% по-малко от миналата година. Сухото време беше причината за спада в производството. „От друга страна, качеството на продукта беше отлично поради същата липса на дъжд, например нямаше вредни насекоми“, казва Ди Ноя.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини