Радио Витоша

webcam

Новини

За Великден НДК подарява визуалния концерт „Четирите годишни времена”

За Великден НДК подарява визуалния концерт „Четирите годишни времена”

Дата: 07.04.2020 Пълен запис ще се излъчи на Светли понеделник в страницата на Двореца на културата във Facebook
Image
Снимка: ndk.bg

НДК ще зарадва своята публика със специален великденски подарък – излъчване на пълен запис на визуалния концерт „Четирите годишни времена” на Вивалди от програмата на Киномания 2019.

Концертът ще бъде достъпен онлайн в деня, известен като Светли понеделник – 20-и април от 21:00 ч. на страницата на НДК в социалната мрежа Facebook. Концертът беше представен за първи път в България на специална вечер под надслов „Нарисувай ми тъга”, посветена на световноизвестния български режисьор и артист Теодор Ушев.

Освен визуалния концерт „Четирите годишни времена”, на 17 ноември 2019 г. публиката на Киномания се наслади премиерно и на филма „Физика на тъгата”, дело на Теодор Ушев по романа на писателя Георги Господинов. Веднага след световната си премиера в Торонто, 28-минутната анимация грабна вниманието на критиката и публиката, спечели различни международни награди и имаше забележителен фестивален показ и успех на няколко континента. Филмът достигна и до краткия списък от 10-те претендента за "Оскар" за „Най-добра анимация” на 2019 г., а вечерта „Нарисувай ми тъга” в зала 1 на НДК беше бурно аплодирана от публиката и се превърна в едно от най-значимите културни събития на годината.

Сега концертът “Четирите годишни времена” ще зарадва публиката и онлайн, а в уюта на дома си всеки ще може да съпреживее емоцията от това уникално произведение на изкуството, съчетало гениалната музика на Вивалди, изключителното изпълнение на музикантите от „Куарто ансамбъл” с ръководител Иван Пенчев и забележителните визуални импресии на четирима талантливи анимационни режисьори, сред които и българинът Теодор Ушев. Негово дело е експерименталната анимация по музикалната част “Зима”. Останалите трима творци, пресъздали различните сезони, са: Анна Буданова от Русия - “Пролет”, Олга и Прит Парн от Естония - „Лято” и Атсуши Вада от Япония- “Есен”. Концертът съчетава звук и картина в едно, а синхронизацията между тях беше осъществена чрез софтуер, осигурен от японски технически екип, който долетя в София специално за реализиране на събитието.

Събитието „Четирите годишни времена” е продукция на Токийския университет на изкуствата и беше реализирано в рамките на Киномания с подкрепата на Столичната община.

Коментари