Радио Витоша

webcam

Новини

Вижте кои храни са антидепресанти

Вижте кои храни са антидепресанти

Дата: 14.10.2020 Начело в списъка е бразилският орех. Консумацията само на три ядки на ден помага за предотвратяване на състояния като апатия, депресия и повишена тревожност.
Image
Снимка: unsplash.com

Диетолозите препоръчат някои храни, помагащи да избегнем депресията. Този списък включва продукти, които могат да активират производството на хормоните на щастието в организма, включително серотонин, ендорфини и допамин.

Начело в списъка е бразилският орех. Консумацията само на три ядки на ден помага за предотвратяване на състояния като апатия, депресия и повишена тревожност. Положителният му ефект се дължи на голямото количество селен, който е отговорен за хормоналния баланс.

В същото време, за да се провокира синтеза на аминокиселината тирозин, както и да се сведе до минимум нервното напрежение, се препоръчва да включим в седмичното си меню по няколко стриди. Те са много полезни, тъй като са богати на цинк, който може да повлияе на мозъчната функция и метаболизма.

Специалистите също така препоръчват да не пренебрегваме бананите, които съдържат голямо количество витамини, минерали и полезни въглехидрати. Последното хранително вещество насърчава усвояването на триптофана, а съдържащият се в банана витамин В6 превръща това вещество в серотонин. Затова не трябва да пренебрегваме бананите, те наистина подобряват настроението.

Коментари