Радио Витоша

webcam

Новини

Украйна обмисля узаконяването на канабиса

Украйна обмисля узаконяването на канабиса

Дата: 17.10.2020 Според президента над 2 милиона украинци се нуждаят от канабис с лечебна цел
Image
Снимка: pxhere.com

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова да се узакони употребата на канабис с лечебна цел и обяви, че в края на месеца ще се организира консултация с избирателите по този въпрос.

"На територията на страната ни това е напълно незаконно, но светът се променя и ние трябва да си направим изводите и да внесем промени в обществения си договор", се казва в публикувано днес изявление на Зеленски.

"По първоначални оценки най-малко 2 милиона украинци имат нужда" от канабис с лечебна цел, "ако ни е грижа за качеството на живота им", се казва в изявлението.

Тази седмица Зеленски обяви, че в деня на местните избори 25-и октомври на избирателите ще се зададат пет въпроса по обществени теми. Освен узаконяването на канабиса с лечебна цел, те ще са свързани с намаляването на броя на депутатите, създаването на свободна търговска зона в източната част на страната и въвеждането на наказание доживотен затвор за корупция.

Президентството уточни, че тази консултация няма да има "преки юридически последствия", но ще позволи на всеки гражданин да даде мнение по важни теми.

Коментари