Радио Витоша

webcam

Новини

Учени изчислиха максималната скорост на звука

Учени изчислиха максималната скорост на звука

Дата: 26.10.2020
Image
Снимка: unsplash.com

Руски и британски учени са определили максималната скорост на звука.

Това откритие ще бъде полезно за изследователи, които например използват скоростта на звука, за да измерват морската температура или да правят ултразвукови изображения.

Звуковите вълни са колебания или промени в налягането, които карат енергията да се движи от едно място на друго. Вълните могат да се появят в различни среди, като въздух или вода, а скоростта на звука зависи от това колко бързо пътуват.

Ново съвместно проучване предполага, че звуковите вълни могат да изминат до 36 километра в секунда, ако бъде избран правилния материал. Това е повече от два пъти скоростта на звука в диаманта - най-твърдият материал в света.

За да разберат през кой материал звукът преминава най-бързо, учените извършиха поредица от изчисления. Те открили, че звуковите вълни се движат най-бързо в твърд водород. Водородът е химичен елемент, който става твърд при много високо налягане.

Под това налягане водородът се превръща в метал. Според изчисленията на изследователите скоростта на звука в твърд водород е близка до теоретичната максимална граница от 36 километра в секунда.

Скоростта на звука в твърд водород е повече от 100 пъти скоростта на звука във въздуха, което е около 340 метра в секунда.

Звуковите вълни също се измерват, за да се получат ултразвукови изображения на вътрешните органи, да се предвидят местата на земетресенията и да се изследват и картографират вътрешните слоеве на слънцето.

Коментари