Радио Витоша

webcam

Новини

Тротинетките задължително с каска

Тротинетките задължително с каска

Дата: 11.11.2019 Тротинетките задължително ще трябва да са оборудвани с механичен или електронен звънец и да нямат друг звуков сигнал.
Image
Снимка: БГНЕС

Публикувани за обществено обсъждане са предложенията за промени в Закона за движение по пътищата, които да регламентират използването на електрически тротинетки.
 
Водачите на електрически тротинетки (наречени в закона индивидуално електрическо превозно средство) ще трябва да са минимум на 14 години, за да имат право да карат по велосипедни алеи. С навършване на 16 години ползващите модерните двуколесни ще може да ги управляват по велосипедна инфраструктура, улици и пътища с максимално разрешена скорост до 50 км в час, е записано в заключителните разпоредби на Закона за движение по пътищата.
 
Предложенията предвиждат още тротинетките да се управляват задължително с каска и да развиват скорост, по-висока от 25 км в час. Електрическите превозни средства няма да могат да се карат по бус лентите.
 
Тротинетките задължително ще трябва да са оборудвани с механичен или електронен звънец и да нямат друг звуков сигнал. Също така на скутерите ще трябва да са монтирани устройства за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и устройство за излъчване на червена светлина отзад.
 
Водачите на тротинетките задължително да ползва в тъмните часове на денонощието или при намалена видимост светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъде лесно забелязан.

Коментари

Vitosha Drive с Ева
17:00 - 20:00