Радио Витоша

webcam

Новини

Тол системата може да стартира на 1 февруари

Тол системата може да стартира на 1 февруари

Дата: 21.08.2019 В следващите няколко седмици предвиждаме интензивни разговори в работните групи и обществения съвет, за да стигнем до консенсус, който ще позволи да пуснем тол системата, обяви директорът Националното тол управление.
Image

Въпреки че това е един оптимистичен срок, тол системата в България би могла да започне да работи на 1 февруари. Възможно е това да се случи дори още по-рано, но може и по-късно. Това каза директорът на Националното тол управление Олег Асенов.

Датата 1 февруари е оптимистичен вариант от гледна точка на техническа, организационна и нотификационна среда, има доста процедури, които трябва да преминат. Необходима е нотификация от Европейската комисия за новия обхват на системата, която отнема време, за да могат европейските провайдъри също да дойдат. Това ще стане едва след тази нотификация, обясни Асенов и добави, че все пак крайният срок за старта на тол системата е 1 март 2019 г.

Екипът на Агенция „Пътна инфраструктура“ има „огромно желание да започнем и по-рано, но най-важното в момента е добре да се подготвим и да започнем плавно и ефективно. Това е нашата цел“, посочи Асенов.

В следващите няколко седмици предвиждаме интензивни разговори в работните групи и обществения съвет, за да стигнем до консенсус, който ще позволи да пуснем тол системата, обяви директорът Националното тол управление. Без тарифи и покритие тя няма как да стартира, допълни той.

По думите му към момента се работи с последната тестова тарифа, която е обсъждана на обществения съвет. „Това е между 18 и 25 стотинки на километър изминато разстояние за товарен камион над 12 т с четири и повече оси. При тази тарифа още при първите тестове превозвачите видяха, че разстоянието София – Бургас струва 73 лв. Още при първия разговор те казаха, че може би още е необходимо да се обсъждат тарифите“, посочи Асенов.

Той уточни още, че на базата на тарифа от 18-25 стотинки на километър очакваните приходите от тол системата ще са около 600 - 650 млн. лв. „Относно минимума, който трябва да плащат превозвачите по тол системата - тарифи под 15 стотинки на километър, то те вече не са здравословни. Това е моето лично мнение. Ние вече имаме точни разчети на базата на статистиките от винетките и при такива тарифи от 15 стотинки приходите само от тол няма как да бъдат повече от 550 млн. лв.“, посочи проф. Асенов. „Ако минем на 15 стотинки за километър, отиваме на 550 млн. лв. само от тол и остават само около 200 - 220 млн. лв. от винетки, които ще се добавят. Така че санитарният минимум при 15 стотинки ще бъде комбинирано от двата типа таксуване около 750 млн. лв.“, добави той.

Коментари