Радио Витоша

webcam

Новини

Тестовете на "Кулата" не са задължителни

Тестовете на "Кулата" не са задължителни

Дата: 09.07.2020 Гръцките власти обаче се стремят да правят максимален брой тестове
Image
Снимка: БГНЕС

Тестовете за COVID-19 на ГКПП “Кулата-Промахон” продължават да не са задължителни, съобщават от българското външно министерство (МВнР) във връзка с масовото тестване на туристи.

В същото време обаче гръцките власти се стремят да правят максимален брой тестове на влизащите в страната от границата с България. Към момента този максимален брой е фиксиран на 3000. Това означава, че ако броят на пътуващите за конкретния ден е в рамките на 3000, на всички ще бъде направен тест. При надвишаване на този брой тестове не се правят на всички граждани, уточняват от външното ведомство.

На пътуващите, на които е взета проба за COVID-19 на “Кулата” се дават указания да се самоизолират на посочения от тях във формуляра адрес за 48 часа.

Ако тестът е положителен, те ще бъдат намерени на този адрес от гръцките здравни власти за поставяне под задължителна 14-дневна карантина. Гръцката държава поема разходите по престоя в посочено от тях място за поставяне под карантина, както и разходите за здравно обслужване и лечение в болница, ако такова е необходимо.

Българското посолство в Атина е получило уверения от Генералния секретариат за гражданска защита на Гърция, че ако българските граждани с установена положителна проба за COVID-19 желаят да се завърнат в България, ще им бъде разрешено да отпътуват незабавно. При завръщане в родината те трябва да информират съответните български власти за дадената от тях положителна проба за COVID-19.

Посолството ни в Гърция предупреждава за очакван натоварен трафик през предстоящите почивни дни на единствения вход за туристи към Гърция, затова хората трябва да са подготвени за продължително изчакване.

От МВнР съветват българските граждани внимателно да се запознаят с отговорите на всички въпроси, които могат да възникнат у тях преди пътуване до Гърция, на специално създаден сайт, който има версия на английски език.

Там ще намерят отговори на много въпроси, подредени в следните раздели:

1. Мога ли и как да пътувам до Гърция – съответно по суша, въздух и море?

2. Сигурност при престоя в Гърция – настаняване, хранене, култура и забавления.

3. Какво да направя при престоя ми в Гърция в случай, че:

- имам симптоми на COVID-19;

- бил съм в контакт с лице, което е дало положителна проба за на COVID-19;

- в случай че съм поставен под карантина, кой ще покрие разходите.

4. Формуляр за локализиране на пътниците (PLF), чието предварително попълване и съответно получаването на QR код е задължително.

Коментари