Радио Витоша

webcam

Новини

Св. Синод: Да запазим „Св. София” като музей и паметник на ЮНЕСКО

Св. Синод: Да запазим „Св. София” като музей и паметник на ЮНЕСКО

Дата: 21.07.2020 „Като изразяваме своето уважение към турските държавни институции, призоваваме за мъдрост и добронамереност при решаване на този важен казус в името на запазване на добрите междурелигиозни и добросъседски отношения!”, се казва още в документа.
Image

Светият Синод на Българската православна църква - Българска патриаршия, излезе с официална позиция относно промяната на статута на храма „Св. София” в Истанбул. Оттам уточняват, че с с внимание и загриженост следят дискусиите и решенията на Държавния съвет и турското правителство.

„Като хилядолетна светиня за цялото Християнство и духовен център на Православието, този храм е скъп за всяко християнско сърце и представлява изключителна културна ценност за цялото човечество. Ето защо присъединяваме своя глас към призивите на сестрите Поместни православни църкви, както и на редица държавни лидери и международни институции, за запазване на досегашния статут на храма „Света София” като музей и паметник на световното културно наследство на ЮНЕСКО, пишат в позицията си от Светия Синод на Българската православна църква.

„Като изразяваме своето уважение към турските държавни институции, призоваваме за мъдрост и добронамереност при решаване на този важен казус в името на запазване на добрите междурелигиозни и добросъседски отношения!”, се казва още в документа.

Коментари