Роботи ще заемат половината работни места до 5 години 21 октомври, 2020

Половината от всички работни дейности ще бъдат изпълнявани от машини до 2025 г. – това е тенденция, която може да влоши неравенството, прогнозира доклад на Световния икономически форум.

„Революцията на роботите” ще създаде 97 милиона работни места в цял свят, но ще унищожи почти толкова, поставяйки някои общности в риск. Рутинните или ръчните задачи в администрацията и обработката на данни са най-застрашени от автоматизация. Ще се появят нови работни места в области като социални грижи, обработката на данни и зелената икономика.

Изследванията на форума са обхванали 300 от най-големите световни компании, които в момента са наели над осем милиона души по света. Роботи „ще заемат 20 милиона работни места в заводите“. Повече от 50% от анкетираните работодатели казват, че очакват да ускорят автоматизацията на някои позиции в своите компании, докато 43% смятат, че е вероятно да съкратят работни места поради въвеждането на нови технологии.

Помни ли мозъкът къде се намира вредната храна

Пандемията от коронавируса е ускорила търсенето и въвеждането на нови технологии. Експертите на форума предупредиха, че сега работниците са изправени пред двойна заплаха от "ускоряване на автоматизацията и последиците от рецесията на икономиката, причинени от COVID-19”. Работните позиции, които разчитат на човешки умения като съветване, вземане на решения, разсъждения, общуване и взаимодействие, ще отбележат в бъдеще ръст на търсенето. Ще има нужда от работни места в зелената икономика и области като инженерството и облачните изчисления.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини