Радио Витоша

webcam

Новини

Първо класиране за детските градини в София - на 15-и май

Първо класиране за детските градини в София - на 15-и май

Дата: 11.05.2020 То ще се извърши под граждански контрол
Image
Снимка: БГНЕС

Днес изтича срокът за кандидатстване за прием в столичните детски градини за учебната 2020/2021 г. Освен това до тогава родителите могат да пренареждат и списъка с желаните заведения, в които искат да попаднат децата им.

Настоящата кампания за кандидатстване в общинските детски градини и подготвителните групи за предстоящата учебна година приключва в рамките на извънредното положение, наложено заради епидемичната обстановка в страната. Първото класиране, обаче, ще се проведе след отмяната му – на 15-и май. То ще се извърши под граждански контрол, като първите петима души, заявили желание да присъстват, ще бъдат допуснати в сградата на Столичната община, където от 14:00 часа ще се извърши и самото класиране.

Извънредната ситуация постави и проблемът за децата, чиито родител или родители останаха без работа, тъй като това носи точки при класирането. Затова беше пусната и специална анкета на страницата на Информационната система за обслужване на детските заведения и подготвителни групи в училищата, на която реално се осъществява процесът по кандидатстване.

Според допитването само 20 процента от родителите в рамките на Столичната община са останали без работа, а повечето родители са дали становище, че критериите трябва да се запазят в сегашния им вид - да се дават точки само на работещи родители. По повод проучването за нагласите на работещите в детските заведения, около 50% от хората се страхуват за здравето си и изразяват несъгласие да се върнат на работа, което ще създаде голям проблем при отварянето на детските градини.

Коментари