Радио Витоша

webcam

Новини

„Променяме диабета“ - пешеходен маратон с кауза

„Променяме диабета“ - пешеходен маратон с кауза

Дата: 15.11.2019 Инициативата е на 16-ти ноември от 10.00 ч. в София и Пловдив
Image
Снимка: https://www.children-diabetes.org/

Пешеходен маратон с кауза и безплатно измерване на кръвната захар ще се проведат в Пловдив по повод 14-ти ноември – Световният ден за борба с диабета. Инициативата се казва „Променяме диабета“ и се реализира от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет.

Маратонът ще се проведе на 16-ти ноември (събота) от 10.00 ч. в Южния парк в София и Гребната база на Пловдив. В 10.00ч. ще стартира и вело похода от площад Съединение до Гребния канал. Успоредно с него медицински специалисти ще правят оценка на риска от диабет и ще измерват безплатно кръвната захар на всички желаещи. Програмата ще продължи с честване на Боян Петров и обучение за добър контрол на диабет. Лекции за диабета ще се проведат от 14.00-18.00 ч. в х-л „Санкт Петербург“.

Целта на инициативата е да фокусира общественото внимание върху опасностите, които крие диабета, чието разпространение се увеличава в цял свят с всяка измината година. Общо 463 млн. души или всеки 11-ти възрастен човек в света е с диабет, показват последните данни от тази година. Увеличават се и случаите на диабет в България. Над 442 хиляди са били хората с тази диагноза в страната срещу 423 хиляди година по-рано.

Коментари

Витоша ТОП 30 с Боби
14:00 - 16:00