Радио Витоша

webcam

Новини

Предупреждават за аномални горещини през май и юни

Предупреждават за аномални горещини през май и юни

Дата: 13.05.2020 Температурите на Земята ще се движат към рекордни нива
Image
Снимка: pixabay.com

Световната метеорологична организация (СМО) предупреди за очаквани аномалии в температурата на повърхността на сушата и океаните на планетата през месеците май и юни.

През лятото на тази година средната температура на морската повърхност ще бъде значително по-висока от обичайното на голяма територия от земното кълбо, което ще доведе до превишение на
температурните норми и на сушата, особено в тропическите ширини и върху значителни части от Северното полукълбо, става ясно от доклад на организацията.

Прогнозата е основана на "моделиране на глобалните прогнози на акредитираните към СМО метеорологични центрове по целия свят", се посочва в бюлетина.

Температурата на въздуха и горния слой на морето, както и нагряването на океаните, са се повишили заради промените в климата, което силно влияе и на екстремни явления като тропическите циклони и порои, обясни генералният секретар на СМО Петери Таалас.

СМО припомня, че природният феномен Ел Ниньо, който обикновено има "затоплящ ефект", през май и юни ще е в средните си стойности. В същото време средните температури на повърхността на Земята се движат към почти рекордни нива, изтъкват още експертите на организацията.

Коментари