Радио Витоша

webcam

Новини

Православният свят празнува Възкресение Христово

Православният свят празнува Възкресение Христово

Дата: 19.04.2020 Българският патриарх Неофит се помоли за тези, които се борят с коронавируса
Image
Снимка: БГНЕС

Православният християнски свят празнува Великден. В този ден се сбъдват думите на Божия син, който предрекъл, че ще възкръсне на третия ден след смъртта си. Неговото Възкресение символизира победата над злото и смъртта.

За повече от 260 милиона души този Великден е много по-различен от традиционното отбелязване на един от най-светлите празници.

Тази година в България посрещнахме празника при строги ограничителни мерки. Нашата страна обаче беше една от малкото, в които църквите останаха отворени въпреки заплахата от заразяване. Свещениците призоваха хората да не ходят в църквите, а тези които го направят, да спазват стриктно предпазните мерки. Затова пред храмовете имаше по-малко вярващи от обикновено, а службите се проведоха на открито. На миряните беше раздаден миналогодишния благодатен огън.

В своето слово към миряните пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ българският патриарх Неофит призова миряните въпреки скръбта си да не изоставят вярата си особено в светъл ден като днешния. Той се помоли за тези, които се борят с коварната зараза, за лекарите и медицинските работници, и за всички, които поемат най-тежкия удар в битката за живота.

Заради пандемията от коронавирус църковните водачи приканиха вярващите да останат по домовете си. В много държави, сред които Сърбия, Кипър и Северна Македония църквите останаха затворени.

И въпреки че за гърците Великден е един от най-големите празници, и там храмовете останаха празни. Тържествените литургии бяха предавани по телевизията или онлайн. А семействата участваха дистанционно в тях. Тържествен камбанен звън и заря оповестиха Възкресение Христово в Атина.

Само с най-близките си помощници отслужи тържествената литургия и руският патриарх Кирил. Църквите в Русия са отворени, но се спазват строги хигиенни мерки. Повече миряни обаче се вслушаха в призива на Кирил и останаха по домовете си.

Коментари