Радио Витоша

webcam

Новини

Правителството одобри трите държавни бюджета за 2020 г.

Правителството одобри трите държавни бюджета за 2020 г.

Дата: 31.10.2019 Заложено е увеличение на заплатите в бюджетния сектор, образованието и здравеопазването
Image
Снимка: БГНЕС

Правителството одобри трите държавни бюджета за догодина - на държавата, на здравната каса и на общественото осигуряване. Заложено е увеличение на заплатите в бюджетния сектор, образованието и здравеопазването.

Приходите, които ще бъдат събрани тази година от държавата, са 46 млрд. и 800 млн. лева. По-голяма част от тях ще дойдат от данъци и основно от ДДС. Освен това една четвърт ще бъде осигурена чрез социални плащания. И тази, и следващата година ставките на основните данъци ще останат без промяна - 20% ДДС и по 10% корпоративен и подоходен данък. Промяна няма да има и при социалните плащания. 8% ще бъде здравната вноска, 25% - социалните вноски.

Минималният осигурителен праг ще бъде 610 лв. от 1 януари заради покачване на минималната работна заплата. Максималният осигурителен доход ще остане 3 000 лв., с което ще се запази и таванът на пенсиите от 1200 лв.

Най-голяма част от бюджета ще отиде за социални и икономически дейности. Под 5% са насочени за здравеопазване. Почти толкова отива и за отбрана и сигурност. За образование - 4%. Под 2% са разходите за строителство и опазване на околната среда.

Както всяка година и тази правителството отделя около 1% от бюджета като вноска в бюджета в ЕС. Най-малко пари са отделени за култура, отдих и спорт.

В коментар за заложените разчети премиерът Бойко Борисов посочи, че страната ни се нарежда на трето място в Европейския съюз по нисък външен дълг. Той подчерта, че ръстът на брутния вътрешен продукт е рекорден.

Коментари