Радио Витоша

webcam

Новини

Още 16 заразени с коронавирус са установени днес

Още 16 заразени с коронавирус са установени днес

Дата: 24.03.2020 Случаите вече са 218, но лабораториите продължават да работят, така че може да има увеличение на този брой и до края на днешния ден
Image
Снимка: БГНЕС

16 нови случая с Covid-19 са потвърдени днес и общият им брой става 218. Това съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с разпространението на Covid-19 ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Той уточни, че лабораториите продължават работа и е възможно броят им да нарасне още в рамките на днешния ден.

Има и нови градове с установени огнища.

В Стара Загора - двама души, в София са установени още 7 случая, в Плевен - още 1 и пациентите там стават 6. В Пазарджик - 4 и броят на пациентите става 7, в Добрич има още 1 и пациентите вече са 6, а във Варна - още 1 и заразените са 11.

Няма пациенти в критично състояние. Все още в "Пирогов" не е установено дали пациент в тежко състояние е заразен с коронавируса, допълни ръководителят на Националния оперативен щаб.

"Има и интересен случай във ВМА, където е установено цяло семейство с коронавирус. Майката е приета с двустранна бронхопневмония. Бащата е болен и двете и двете им деца - на 4 и на 8 години. Сестрата на майката - също. С изключение на майката, всичките други почти нямат болести оплаквания".

Относно бързите тестове, Мутафчийски беше категоричен: "Не може да се харчат държавни пари за нещо, което не е надеждно".

В София има повече от 15 000 болнични легла, допълни той. Във ВМА има 21 болни с коронавирус, още толкова, за които има съмнения, и 49 се наблюдават вкъщи - с телеконферентна връзка.

Всеки ден във ВМА, в "Александровска" и "Инфекциозна болница" болница обаче се преглеждат по над 120 пациенти със съмнения за коронавирус, а само преди седмица това са правели по 40 души, обясни той: "С увеличаване на случаите, ние сме готови вече за следващата фаза, където всички болници, които има в България, трябва да представят, според заповедта на министъра, своята готовност за работа с коронавирус. В това няма нищо неестествено. Мисля, че трябва да бъдем готови преди да дойде момента".

Фирмата, която обслужва ВМА, е предложила безвъзмездно да извозва отпадъците на семейства и хора под домашна карантина с доказан коронавирус.

Коментари