Радио Витоша

webcam

Новини

Нови мерки у нас заради Covid-19

Нови мерки у нас заради Covid-19

Дата: 21.03.2020 Ограничено е пътуването между областните градове, преустановяват се посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и на закрити обществени места
Image

От днес е ограничено пътуването без неотложен повод между областните градове. Тази мярка е с цел да се ограничи разпространението на коронавируса у нас.

Органите на Министерството на вътрешните работи ще организират контролно-пропускателни пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове и ще извършват проверка на целта на пътуването на гражданите.

"През контролно-пропускателните пунктове ще се пропуска преминаването на хора в случаи на неотложно пътуване, обосновано от доказана потребност от трудово естество, здравословни причини, завръщане в собствения настоящ адрес, дом или постоянен адрес. Това се удостоверява със служебна бележка от работодателя, медицински документ или документ за самоличност", разясни Ананиев.

Заповедта се издава точно преди началото на почивните дни, ще има гратисен период за служебните бележки до понеделник и дотогава никой няма да бъде глобен за липсата на такава, стана още ясно на брифанга в Министерския съвет.

Също така се забранява на хората под 60-годишна възраст да посещават хранителни магазини или аптеки всеки ден от 8.30 до 10.30 ч. Преустановяват се посещенията на паркове, градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места. Собствениците на домашните любимци ще бъде позволено влизането в обособени части от парковете, без да се допуска натрупване на хора.

142 души вече са с положителни проби за коронавирус у нас. Общият брой за денонощието е 30 души. Това стана ясно от думите на генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг тази сутрин.

Народното събрание ще заседава само в четвъртък и петък, решиха депутатите, след като късно снощи одобриха окончателно Закона за извънредното положение в страната. Ще се гласуват приоритетно актове и законопроекти, свързани с обявеното извънредно положение. Парламентарните комисии ще заседават, а по решение на някоя от тях, заседание може да бъде ограничено за външни лица, като в този случай ще се предава пряко в интернет.

Мерките са в сила до изричната им отмяна.

Коментари