Радио Витоша

webcam

Новини

Направиха робот-калмар за изследване на дъното

Направиха робот-калмар за изследване на дъното

Дата: 12.10.2020 Роботът разполага със собствен източник на енергия и може да носи със себе си камера за подводни изследвания
Image
Снимка: Jonathan Diemel on Unsplash

Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего са създали робот, наподобяващ калмар, за изследване на морското дъно. Устройството може да се движи самостоятелно. Роботът разполага със собствен източник на енергия и може да носи със себе си камера за подводни изследвания.

Това е първият по рода си робот, който може да генерира реактивни импулси за бързо придвижване по подобие на калмарите. Устройството постига тези импулси, променяйки формата на своето тяло, като по този начин повишава ефективността на плаването, обяснява Майкъл Толи, един от изобретателите му. Роботът е направен предимно от акрилна смола с няколко твърди детайла, отпечатани с триизмерен принтер.

Меките роботи при подводни изследвания обикновено се използват за опазване на риби и корали. Те обаче са склонни да се движат бавно и изпитват затруднения при маневриране. Известно е, че калмарите са способни да развият най-голяма скорост сред водните безгръбначни благодарение на механизъм за реактивно движение.

"Вредители" ли са котките?

 

За да оптимизират задвижващия робота механизъм, учените са провели поредица от експерименти. В резултат на това устройството е подобрило своята ефективност и способността си да маневрира и да се движи бързо. Според инженерите скоростта на робота е 0,8 километра в час и е много по-висока от тази на подобни устройства, изработени от меки материали.

Коментари