The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Радио Витоша

webcam

Новини

Границата между бедни и богати расте

Границата между бедни и богати расте

Дата: 14.09.2018 Осем пъти е разликата между средните доходи на най-бедните и най-богатите хора у нас
Image

Осем пъти е разликата между средните доходи на най-бедните и най-богатите хора у нас. Това показват данните на КНСБ и фондация "Фридрих Егберд", които отчитат 10 години от въвеждането на плосък данък от 10% от доходите на всички хора. Според изнесената информация плоският данък е увеличил неравенствата в страната като в същото време трудно стимулира развитието на нови инвестиции, каквато по принцип е целта му.

Изчисленията на икономистите показват, че всъщност заради плоския данък върху доходите, бедните плащат повече данъци на фона на доходите им, отколкото богатите. Това е довело до понижаване на спестяванията, като по данни на БНБ в момента масово депозитите на хората са под 1000 лева. В същото време 3 на сто от хората държат над 90% от депозитите, тоест голяма част от спестяванията са концентрирани в малка част от населението.

КНСБ предлага промяна на сегашната данъчна система в България - въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата, която е установена за страната. Това каза президентът на синдиката Пламен Димитров на научна конференция "10 години плосък данък в България", организирана от фондация "Фридрих Еберт" и КНСБ.

С въвеждането на необлагаем минимум ще бъдат освободени от данък нискодоходните групи и техният разполагаем месечен доход ще нарасне. Според синдиката целият допълнителен разполагаем доход ще бъде изразходван за потребление, което ще има ефект както за икономическия растеж, така и за приходите в бюджета под формата на ДДС.

Коментари