Радио Витоша

webcam

Новини

Големият бариерен риф бавно изчезва

Големият бариерен риф бавно изчезва

Дата: 14.10.2020 Коралите могат да се възстановят, ако условията се нормализират, но това може да отнеме десетилетия.
Image
Снимка: unsplash.com

Големият бариерен риф в Австралия е загубил повече от половината от коралите си от 1995 г. насам поради затоплянето на океана, предизвикано от изменението на климата, установи проучване.

Учените са установили, че всички видове корали са намалели драстично в най-голямата рифова система в света.

"Няма време за губене - трябва рязко да намалим емисиите на парникови газове възможно най-скоро", казаха изследователите.

Изследването, публикувано в списанието „Proceedings of the Royal Society B”, е проведено от океанолози в Центъра за научни изследвания на кораловите рифове в Куинсланд.

Учените оцениха здравето и размера на кораловите колонии в рифа от 1995 до 2017 г.

Те открили, че популациите са намалели с повече от 50% при всички размери и видове корали, но особено застрашени от изчезване са големите структурни видове, които обикновено са местообитания за риби и други морски обитатели.

Проф. Тери Хюз, съавтор на изследването, заяви, че тези видове корали са били "най-силно засегнати" от масовите избелвания, които са повредили две трети от рифа.

Избелването се случва, когато коралите под стрес изхвърлят водораслите - известни като зооксантели - които им придават цвят и така постепенно умират.

Коралите могат да се възстановят, ако условията се нормализират, но това може да отнеме десетилетия.

Проучване през 2019 г. установи, че повредените коралови колонии са се борили да се регенерират след като повечето възрастни корали са загинали.

"Нашите резултати показват способността на Големия бариерен риф да се възстановява, но неговата устойчивост е компрометирана в сравнение с миналото, тъй като има по-малко бебета корали и по-малко възрастни, способни да се размножат".

Разпростиращ се на над 2300 км. Големият бариерен риф е обявен за обект на световното наследство през 1981 г. заради „огромното научно и природно значение“.

Коментари