Радио Витоша

webcam

Новини

Ето как влияе Sars-Cov-2 при децата и възрастните

Ето как влияе Sars-Cov-2 при децата и възрастните

Дата: 06.11.2020 Децата много по-рядко се заразяват със SARS-CoV-2
Image
Снимка: unsplash.com

Американски молекулярни биолози откриха, че децата и възрастните произвеждат различни антитела срещу коронавируса, като броят на техните молекули е значително по-малък при децата. Те не произвеждат антитела срещу N-протеина на коронавируса и като цяло антителата са различни.

Децата много по-рядко се заразяват със SARS-CoV-2 и почти не проявяват тежки симптоми, както възрастните. В същото време децата могат да предават коронавируса на други хора, ако са носители. От друга страна, малка част от болните деца развиват мултисистемен възпалителен синдром - поредица от имунни нарушения. Откриването на този феномен накара учените да проучат подробно как имунната система на децата реагира на появата на SARS-CoV-2 в тялото им.

Гърция в карантина за три седмици

Група учени, ръководена от Дона Фарбър, професор в Колумбийския университет в Ню Йорк, проведе едно от първите подобни проучвания, наблюдавайки производството на антитела в телата на 50 деца, заразени с коронавируса от март до май тази година. Около една трета от тях са получили възпалителен синдром, което позволява на биолозите да проучат дали естеството на имунния отговор на SARS-CoV-2 се променя с развитието на мултисистемен възпалителен синдром.

Тези измервания неочаквано показват, че имунитетът на всички деца, включително носителите на възпалителен синдром след коронавирус, реагира на инфекцията по съвсем различен начин от тялото на възрастните. По-специално, телата им не произвеждат антитела, които биха могли да се свържат с N протеина, от който се състоят вътрешните слоеве на обвивката на коронавируса, а други видове от тези молекули, свързани с частици на SARS-CoV-2, са много по-слаби от антителата на възрастните.

Като цяло тялото на децата реагира доста слабо на инфекцията - типичният брой антитела в кръвта им е значително по-малък, отколкото при възрастните, дори при най-леките форми на Covid-19. Освен това учените не регистрират значителни разлики в концентрацията на антитела в тялото на деца с мултисистемен възпалителен синдром и леки форми на инфекция, което е напълно нехарактерно за възрастни, при които броят на антителата зависи пряко от тежестта на симптомите на инфекцията.

Коментари