Радио Витоша

webcam

Новини

ЕК отново взе на мушка "Amazon"

ЕК отново взе на мушка "Amazon"

Дата: 19.07.2019 Компанията е заподозряна, че нарушава правилата на конкуренцията
Image

Брюксел поде нова атака срещу американския гигант Amazon. Компанията е заподозряна, че нарушава правилата на конкуренцията на ЕС, като използва данни от независими търговци на дребно.

"Реших да разгледам много внимателно бизнес практиките на Amazon и двойната ѝ роля като пазар и търговец на дребно, за да проверя дали компанията спазва правилата на ЕС за конкуренцията", обясни еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер.

Вестегер разследва Apple, Facebook, Google и Amazon в миналото и бе критикувана от президента на САЩ Доналд Тръмп. Той я обвинява, че мрази страната му, за което говорели налаганите на няколко пъти глоби на американски компании.

"Ще сътрудничим изцяло на Европейската комисия и ще продължим да работим усилено, за да подкрепим компании от всякакъв мащаб и да им помогнем да се развиват", реагира Amazon. Американската компания продава продукти директно на своя уебсайт, но също така предоставя на независими продавачи пазар, на който те могат да продават на потребителите.

"Като предоставя пазар на независими продавачи, Amazon постоянно събира информация за дейностите, извършвани на неговата платформа", обяснява Комисията.

Коментари