Ed Sheeran спечели делото за "Shape Of You" 06 април, 2022

Ед Шийрън спечели делото във Върховния съд. Певецът беше обвинен от други двама автори в плагиатство за хитовата си песен "Shape Of You".

Шийрън и двамата му съавтори Джони Макдейд и продуцента Стийв Маккъчан, бяха обвинени в плагиатство от Сами Чокри, който е познат под псевдонима Сами Суич.

Чокри и неговия съавтор Рос О'Донахю твърдят, че изразът "Oh I" от тракът "Shape Of You" звучи "поразително сходно" с израза "Oh Why" от неговата песен със същото заглавие.

Чокри също така твърди, че двамата със Шийрън имат еднакъв кръг от познати артисти, писатели и продуценти, което говори, че песента му "Oh Why" е достигнала до Шийрън. Тези твърдения бяха отречени от британската звезда.

Ед Шийрън и съавторите му отхвърлиха всички обвинения за копиране и казаха, че не помнят някога да са чували песента "Oh Why".

След дело продължило 11 дни, съдия Закароли отреди тази сутрин, че Ед Шийрън не е копирал фразата при писането на "Shape Of You", нито умишлено, нито подсъзнателно.

Закароли потвърди, че между двете фрази има сходства, но подобни прилики били само отправна точка за евентуално нарушение. Съдията твърди, че в двете песни има значителна разлика и изразът "Oh I", вероятно води началото си от други източници, но не и от песента на Чокри.

В дълго съвместно изявление след решението на съда, Ед Шийрън и съавторите му казаха: "Много се говори за разходите по това дело.. Но има много повече от финансови разходи. Това е цената на творчеството. Докато сме заплетени в съдебни дела, ние не правим музика и концерти. Цената е и психичното ни здраве. Стресът върху всички сфери на живота ни е огромен. Това афектира ежедневието ни и нашите семейства и приятели. Не сме корпорации, нито субекти. Ние сме хора. Автори на песни. Не искаме да подценяваме болката на другите, но в същото време важно да признаем, че ние също биваме наранени и имаме житейски борби. Това има въздействие както върху нас, така и върху по-широк кръг от автори навсякъде. Нашата надежда е, че има нужда от безопасно пространство за всички автори на песни да бъдат креативни и свободни да се изразяват. Ето защо се захванахме с това на първо място. Всеки трябва да може да се изразява безстрашно и свободно в музиката и  изкуството."

Нататък в изявлението, те благодарят на съдията за справедливото решение, както и на други автори за изразената подкрепа.

Ед Шийрън пусна и видео съобщение, което може да гледате тук:


 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ed Sheeran (@teddysphotos)

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини