Радио Витоша

webcam

Новини

Днес се отбелязват 170 години от рождението на Иван Вазов

Днес се отбелязват 170 години от рождението на Иван Вазов

Дата: 09.07.2020 Специални чествания ще има в София и Пловдив
Image
Снимка: bulgarianhistory.com

Днес се отбелязват 170 години от рождението на Иван Вазов. Едоименният Народен театър е планирал поредица от събития за юбилея. За първи път тази вечер на специална церемония ще бъде връчена и новоучредената награда за духовен принос на името на писателя.

В 10.30 в Градската градина пред Народния театър кметът на София Йорданка Фандъкова ще открие изложба с документи и снимки от живота на Вазов, а след това към дома на писателя на улица „Раковски“ ще тръгне шествие с участието на актьори от трупата, интелектуалци и граждани, което ще стигне до паметника на Вазов.

В 18 часа в Народния театър на специална церемония ще стане ясно кой е носителят на новоучредената награда за духовен принос на името на Иван Вазов. Веднага след това ще бъде показан документалният филм „Театър по време на пандемия“ на режисьора Борис Радев.

В Пловдив годишнината също ще бъде отбелязана с шествие. То е организирано от Народна библиотека „Иван Вазов“, съвместно с общината. Вазов живее в Пловдив от 1880 до 1886 година. Той е бил депутат в Областното народно събрание на Източна Румелия, председателства Пловдивското научно книжовно дружество

Коментари