Радио Витоша

webcam

Новини

Делян Пеевски, Карадайъ и Цонев предлагат намалено ДДС за бебешки стоки

Делян Пеевски, Карадайъ и Цонев предлагат намалено ДДС за бебешки стоки

Дата: 28.05.2020 Предложението е за млека, пюрета и пелени за деца до 3 години и е внесено между първо и второ четене в парламена на ЗДДС
Image
Снимка: Канал 3

ДДС за бебешките млека, пюрета и пелени да падне от 20% на 9%. Предложението е внесено между първото и второто четене на Закона за данък добавена стойност. Автори са депутатът от ДПС Делян Пеевски, председателят на Движението Мустафа Карадайъ и зам.-председателят на ПГ Йордан Цонев.

В законопроекта е записано, че намалението ще важи за детските храни за деца до 3-годишна възраст, както и за детски фармацевтични продукти, включително памперси.

Депутатите от ДПС предлагат към чл. 66, ал. 2 от Закона за данък добавена стойност (ЗДДС) да се създаде ново Приложение 4. В него се посочва кои храни и детски фармацевтични продукти ще се облагат с по-ниско ДДС.

Според текстовете това са адаптирани бебешки млека, прахообразни каши за бебета или за малки деца, хомогенизирани зеленчукови или плодови пюрета в съдове с нетно тегловно съдържание, ненадвищаващо 250 грама. Включени са и пюретата от месо, риби и зеленчуци, плодове или ядки с тегло до 250 г.

Мотивът зад проектозакона е, че намаляването на ДДС ще направи тези храни и фармацевтични продукти по-достъпни за повече семейства. „Длъжни сме пред обществото да осигурим на децата – нашето бъдеще – пълноценни условия за отглеждане и развитие, независимо от ситуацията, в която се намираме”, пише още в проектозакона.

Вносителите уверяват, че решението няма да изисква допълнителен финансов ресурс и няма да доведе до по-голяма административна тежест. По техни изчисления приходите в бюджета заради мярката може да спаднат с около 40 млн. лв.

Коментари