Радио Витоша

webcam

Новини

Безос се закани да качи жена на Луната

Безос се закани да качи жена на Луната

Дата: 07.12.2020 НАСА възложи договор за разработка на лунен спускателен апарат на „Blue Origin” на стойност 579 милиона долара
Image
Снимка: Neven Krcmarek on Unsplash

Космическата компания на Джеф Безос „Blue Origin” ще изведе първата жена на повърхността на Луната. Това заявява милиардерът, в момент когато НАСА е близо до вземането на решение да избере първата частна компания, способна да изпрати астронавти на Луната до 2024 г.

„Blue Origin” ръководи "национален екип" като главен изпълнител от 2019 г., за изграждането на спускателния апарат „Blue Moon”. Този екип включва Lockheed Martin Corp, Northrop Grumman Corp и Draper.

През последните години „Blue Origin” се надпреварва за доходоносни държавни договори с конкурентната компания на милиардера Илон Мъск - „SpaceX” за спечелване на договор за изграждане на следващата система за кацане на луната на НАСА, която да превозва хора до Луната.

През април НАСА възложи договор за разработка на лунен спускателен апарат на екипа на „Blue Origin” на стойност 579 милиона долара, както и на две други компании, едната от които е „SpaceX”, която получи 135 милиона долара за подпомагане развитието на системата „Starship”.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Jeff Bezos (@jeffbezos)

Коментари