Радио Витоша

webcam

Новини

Без върба и цветя на Цветница

Без върба и цветя на Цветница

Дата: 09.04.2020 На църква да ходят само тези, които имат много голяма нужда от храма, призова премиерът
Image
Снимка: facebook

Тази година Благодатният огън няма да дойде от Ерусалим, няма да има и върбови клонки за Цветница. До тези решения стигнаха днес премиерът Бойко Борисов и Светият Синод по повод мерките, които ще се вземат за Великденските празници.

Поради епидемиологичната обстановка в страната и поради това, че Благодатен огън е запазен от миналата година, Светият Синод препоръчва полетът до Тел Авив да не се осъществи. Средствата, които са предвидени за полета с правителствения самолет, от Синода препоръчват да бъдат пренасочени за борбата с коронавируса и неговото разпространение.

Другото решение на църквата е тази година на Цветница да не се раздават върба и цветя.

Службите на Великден ще бъдат пред храмовете. Служителите на храмовете ще носят предпазни средства.

Борисов отново заяви, че седмицата след Великден е изключително важна с оглед на пандемията. Според премиера това е тест за дисциплината на нацията. Ако успеем да удържим реда на Великден, после ще можем да мислим как по организиран ред да се отворят парковете, градините и планинските подходи.

"Няма Великден да не съм ходил. Не съм ходил само в „Александър Невски“. Този път няма да отида на църква, не че по-малко вярвам“, разкри премиерът и призова "На църква нека да ходят само тези, които имат много голяма нужда от храма".

Коментари