Радио Витоша

webcam

Новини

Австралия легализира аборта

Австралия легализира аборта

Дата: 26.09.2019 Нов Южен Уелс е бил последната от 8-те федерални единици, където прекъсването на бременността по изкуствен път е било криминализирано.
Image
Снимка: Pixabay

Узаконяването на изкуственото прекъсване на бременността на общодържавно ниво е станало възможно след като парламентът на щата Нов Южен Уелс е приел нормативен акт, който е обезсилил закон, приет преди повече от век. Според над стогодишния акт жените, направили аборт, са били заплашени с лишаване от свобода до десет години. Същото наказание е било предвидено и за лицата, извършили операцията.

Според новата разпоредба очакващите рожба жени могат да решат да прекъснат бременността си до 22-рата седмица. Зелена светлина за аборта трябва да бъде дадена след консултация от двама лицензирани медици, коитода издадат направление.

Нов Южен Уелс е бил последната от 8-те федерални единици, където прекъсването на бременността по изкуствен път е било криминализирано. С решението на местния парламент абортът вече е легализиран в цяла Австралия.

Според законите на страната-континент, ако в една автономна единица има забрана върху някакво деяние, тя се разпространява на федерално ниво.

Коментари