Радио Витоша

webcam

Новини

Ангел Кунчев: Повече проби - повече регистрирани случаи

Ангел Кунчев: Повече проби - повече регистрирани случаи

Дата: 08.05.2020 Движим се в рамките на 40-50 до 70-80 COVID-19 регистрирани дневно
Image

Непрекъснато се разширява обемът на изследваните проби, което нормално води до по-голям брой новооткрити случаи. Този коментар направи пред „Хоризонт“ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той посочи, че ако в рамките на три дни се задържи тенденцията за 100 новозаразени с коронавирус, това би било сигнал да се върнат някои от ограничителните мерки, но вероятността да се достигне този брой е малка. Движим се в рамките на 40-50 до 70-80 случаи дневно.

Ангел Кунчев припомни, че има голяма разлика между отделните региони и даде примери с Видин и Търговище - във Видинско заболеваемостта е изразена, докато в област Търговище все още няма открит случай въпреки тестовете. Затова и срезовото проучване в Пловдив според главния здравен инспектор ще бъде най-показателно. Доц. Кунчев прогнозира, че там ще бъде открито до 5-6% носителство на антитела.

Повече от 30 лаборатории подават данни в информационната система, в която се следи развитието на епидемията според лабораторните резултати.

Коментари