По-малко от месец остава до концерта на Емели Санде в София 17 юни, 2024

Възходящата музикална кариера на Емели Санде, продължаваща  и до днес, започва през 2011,  когато е обявена за най-обещаващ нов талант от критиката на британските музикални награди. 2012 грабва две статуетки “Брит” за най-добра британска изпълнителка и най-добър албум, а 2017 прибавя още две такива награди. 

На 26 години Емели Санде подобрява рекорда на “Бийтълс” за най-много поредни седмици в топ 10 на британската класация за албуми. Нейният дебютен албум Our Version Of Events е в класацията 63 седмици. До тогава най-дълго време в топ 10 е бил албумът на “Бийтълс” Please Please Me - 62 седмици през 1964 .

37-годишната  Санде има издадени 5 студийни албума. Последният е  How Were We to Know от  2023 г.

Нейният шеметен музикален успех в световен мащаб измества фокуса от това, какво още е Емели Санде, а тя е с диплом по клинична медицина, специалност неврохирургия и това образование се оказва не по-маловажно от желанието й да се занимава с музика.

Санде е била и ректор на университета в Съдърланд – 2019 – 2022 .

Тя признава, че има много хора, които са  я вдъхновявали. Една от тях е Фрида Кало с нейната борбеност и с възможността да превръща болката в изкуство. 
Емили дотолкова е  повлияна от личността й, че дори  си татуира автопрортрет на художничката.

Другата знакова фигура в живота на Санде е Нина Симон. Първата й среща с нея е на 8 години, когато я чува да изпълнява песента «Why», след убийството на Мартин Лутър Кинг–младши. Гласът й, тъжните и вдъхновявящи текстове са основополагащи за бъдещата музикална кариера на Санде. По-късно тя споделя:

„Когато слушам комерсиални неща, просто си мисля – не сте ли чували Нина Симон, не сте ли чували как трябва да бъде написана една песен?”.

За Емили Санде творчеството показва артиста от всичките му страни и за да бъде истинско- музиката трябва да е свързана с най-съкровената лирика, извираща от душата. 
 
Емели Санде ще изнесе своя първи концерт пред българска публика на 10 юли 2024 в Зала 1 на НДК по покана на „Жокер медиа”. 

Радио Витоша - Следвай музиката! 

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини