Съществува ли туризъм „извън пътеката“? 09 май, 2024

България е страната на все още неразказани легенди и предания, на загадъчни руини и митични артефакти, на неизходени пътеки и на все още малко известни, но уникални природни красоти! 

Парадоксално, но факт. Туризъм, в съвременния смисъл на думата, в страната ни съществува от над 100 години, но все още има толкова много "невидяни" от масовия турист природни красоти и толкова много исторически забележителности, които все още очакват своето преоткриване, признание и опазване за бъдещите поколения...

Почти веднага след Освобождението, на 27-ми юли 1895 г., по призив на писатателя Алеко Константинов, у нас се създава първото съвременно туристическо дружество. Събитието е ознаменувано с организирано изкачване на Черни връх на Витоша от около 300 души през същия ден. Точният им брой така и не могъл да бъде установен, тъй като част от поканените се забавили в софийска кръчма. Там по-късно обаче било учредено и самото дружество, с председател Иван Вазов и секретар Алеко Константинов. Това положило и началото на организирания туризъм у нас.

Туризмът през 19-ти век в Западна Европа, по подобие на който се развива и българският,  бил повлиян от идеалите на Романтизма, характеризиращи се с възторг пред суровата красота и мощ на природата, и същевременно преклонение пред славните времена на величие в миналото. Това се случва и у нас, като за това повлияват активната обществена и писателска дейност на Иван Вазов и Алеко Константинов, както и изследованията и археологическите открития на братята Шкорпил и Константин Иречек. Читалищни и местни ентусиасти, най-вече учители, също развиват активна краеведческа дейност, съчетана с излети, уроци на открито сред природата и т.н. Това култивира туризма, съчетан с благодатната почва на местния и национален патриотизъм на следосвобожденска България. 

Бързият икономически възход на младата държава и подобреното материално състояние на населението, способстват за разрастване на туристическото движение в първите години на миналия век. Това е времето, когато се прокарват и обозначават първите туристически маршрути, построяват се първите хижи в планините, създават се и първите... курорти. Туризмът става моден и за по-заможните граждани преклонението пред природата неусетно се превръща... в забавление сред природата. Новото разбиране за туризма ражда туристическата индустрия. 

Нейното развитие се забавя от световните катаклизми и двете национални катастрофи в национален план, но в следвоенния период, в епохата на т.нар. социализъм, се появява неин специфичен вид. Работнически туризъм. Туристите-романтици, обикалящи високите върхове и дивите местности стават малцинство за сметка на масовите туристи-летовници, които веднъж годишно ходят задължително на почивка през лятото в профсъюзните станции на морското крайбрежие. „Туристите“ лежат по цял ден на плажа, хранят се три пъти дневно във ведомствения стол и след две седмици се връщат по родните места, за да поемат трудовите си задължения. „Ако не се върнеш почернял и напълнял, значи не си прекал добре!“ Нагласата за този индустриален туризъм, за жалост, все още битува и до днес в разбирането на някои носталгици по времето, когато стандартите в туризма се определяха от държавния „Балкантурист“, останал в историята с изобретяването на ...шопската салата, студените кебапчета и топлата бира. 

А романтиците? Те ...оцеляха. Днес, слава Богу, отново се възражда стремежа към истинско общуване с природата, към завръщане на позабравени ценности, към преоткриване, изследване и запазване на историческите забележителности и уникалните природни местности и образувания. А с такива е пълна нашата Родина! Парчето Земя, което ни е отредено да обитаваме, буквално на всеки метър е изпъстрено с красота и история, която чака да бъде открита, разказана и показана. Буквално край всяко българско село има какво да се види и чуе – било то песен, легенда или местно предание за него. За пленен крал, за славна битка, за героичен хайдутин, за злочеста мома ... или за някоя митична хала, изваяла неповторим природен уникат!

За всичко това обаче е нужно да се излезе извън отъпканата пътека на масовия туризъм, да се добавят щипка ентусиазъм и  въображение, и тогава наистина туризмът може да се превърне в неповторимо преживяване, защото България просто ни го предлага: - Елате и го вземете! 

Относно неподозираните природни красоти, малко известни, но уникални туристически маршрути, свързани с величави исторически събития, Милена, Кирил и Тодор в своя подкаст „Тройка по никое време“, разговарят с Николай Василковски. Ентусиастът, който не просто ни представя прогнозата за времето, а я изживява непосредствено, на неочаквани места с уникални приключения, като разказ с неочакван, но пък очарователен край, като ... любов между щъркели!  
Къде е поляната с дивите божури? Коя е „Самотната кула“ и как  се стига до нея? Колко е страшно да попаднеш в гръмотевична буря? Гледайте  Епизод 35 и ще научите!  

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини