Почина О Джей Симпсън 11 април, 2024

О Джей Симпсън, бившият американски футболист, който беше спорно оправдан за двойно убийство, почина на 76 години, съобщи семейството му. Орентал Джеймс Симпсън стана известен като колежански футболист, преди да играе в НФЛ. През 1995 г. той беше оправдан за убийството на бившата си съпруга Никол Браун и приятел в процес, който обхвана Америка.

През 2008 г. той беше осъден на 33 години затвор по обвинение във въоръжен грабеж. Беше освободен през 2017 г.

Симпсън почина от рак в сряда, написа семейството му в Twitter/X. „Той беше заобиколен от своите деца и внуци“, се казва в изявлението.

Процесът за двойното убийство беше един от най-известните в Америка през 20-ти век. Прокурорите твърдят, че Симпсън е убил Браун от ревност. Доказателствата, представени в процеса, включват тестове за кръв, коса и фибри, свързващи Симпсън с убийствата. Защитата твърдеше, че Симпсън е бил измамен от полицията, мотивирана от расизъм.

В един от най-запомнящите се моменти в процеса, прокурорите помолиха Симпсън да носи чифт окървавени ръкавици, открити на мястото на убийството, но Симпсън се затрудни да си ги сложи. Гафът накара един от адвокатите на Симпсън, Джони Кокрейн, да каже на журито в заключителните си думи: „Ако не пасва, трябва да оправдаете“.

Журито в крайна сметка застана на страната на Симпсън, който обяви, че е "абсолютно 100% невинен". Оправдателната присъда се оказа изключително противоречива.

Радио Витоша - Следвай музиката!

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини