"Практически невъзможно" e да скриете данните си от Apple 09 април, 2024

Експертите предупреждават клиентите на Apple, че е "практически невъзможно" да скрият данните си. Изследване от университета Аалто във Финландия предполага, че приложенията по подразбиране на iPhone, iPad и MacBook събират лични данни, дори когато изглеждат деактивирани, съобщи South West News Service чрез New York Post. Новото проучване е първото, което разкрива, че настройките за поверителност на приложенията по подразбиране не могат да бъдат избегнати.

„Фокусирахме се върху приложения, които са неразделна част от платформата и екосистемата. Тези приложения са залепени за платформата и премахването им е практически невъзможно“, каза доцент Ане Линдквист, ръководител на отдела по компютърни науки в Аалто.

Осемте приложения по подразбиране, анализирани в проучването, включват Safari, Siri, Family Sharing, iMessage, FaceTime, Location Services, Find My и Touch ID и изследователите бяха изненадани да видят колко крехка е защитата на поверителността.

„Поради начина, по който е проектиран потребителският интерфейс, потребителите не знаят какво се случва“, каза Линдквист. „Например, на потребителя се дава възможност да активира или не активира Siri, виртуалния асистент на Apple. Но активирането се отнася само до това дали използвате гласовия контрол на Siri. Siri събира данни във фонов режим от други приложения, които използвате, независимо от вашия избор, освен ако не разбирате как да влезете в настройките и конкретно да промените това.

Компанията отрече да е споделяла имената и местоположението на потребителите с други хора след твърдения и негативни реакции в социалните медии, вместо това сравни приложението с организиране на вечеря с приятели във вашите контакти. Apple също каза, че неговата система може да даде приоритет на събитието в предложенията за дневник и да разпознае, че това е уникално социално събиране въз основа на броя на потребителите.

Радио Витоша - Следвай музиката!

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини