Първи април - сбор от небивалици за произхода на традицията 01 април, 2024

На един ден в годината с лъжи и шеги се занимават абсолютно всички. Има няколко версии за това защо този ден е именно 1 април. Нито една обаче не звучи достоверно. Предания приписват зараждането на празника на Древен Рим, където в средата на февруари (а не в началото на април) празнували Празника на глупците (Festus Fatuorum). Има и друга версия, която звучи като глуповата приказка, но историята е следната. На неаполитанския владетел Монтерей (владетел с такова име реално не съществува, бел. ред), на когото поднесли по случай спирането на земетресение риба. След година владетелят поискал точно същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната. И макар че кралят познал подмяната, той не се разгневил, а дори се развеселил. 

Ден на шегата/лъжата празнуват и в други страни по света, макар и не винаги точно на 1 април. В различните страни Денят на смеха носи своя национален колорит. Във Франция наричат този обичай "априлска риба". Произходът му свързват с времето на Шарл IX, който през 1564 година издал кралски декрет, предписващ да се пренесе началото на годината от 1 януари на 1 април (и това не точна историческа истина, бел. ред.). На следващата година много от поданиците на краля изпратили на своите приятели новогодишни поздравления и подаръци през април в знак на протест или оставайки верни на традицията. Слънцето тогава се намирало в съзвездието Риби и французите сметнали, че наименованието "априлска риба" е напълно достойно за подобни шеги. 

На 28 декември в Испания празнуват "Денят на невинните" (Dia de los Santos Inocentes). По обичай на този ден се правят шеги от всякакъв род. Внимавайте да не изпиете едно солено кафе, защото това е традиция в Испания.

В други страни, които не са испаноговорещи, този ден се нарича "Ден на лъжата" и се чества на 1 април. В Нова Зеландия, Великобритания, Австралия и Южна Африка шеги се правят само до обяд. В Ирландия, Италия, Южна Корея, Япония, Русия, Германия, Канада и САЩ шегата властва през целия ден. Иранците си правят шеги на 13-ия ден от Персийската Нова година, който се пада на 2 април. Празникът се нарича "Сиздах Бедар" или празникът на природата. Това кара мнозина да вярват, че Първоаприлският ден на шегата се е зародил от тази традиция. В Шотландия 1 април е ден на кукувицата, тъй като там птицата е символ на глупостта. 

Радио Витоша - Следвай музиката! 

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини