България празнува 146 години от Освобождението 03 март, 2024

Днес се навършват 146 години от Освобождението на България.

На този ден е подписан предварителен мирен договор, известен в историята като Санстефански договор за прекратяването на Руско-турската война от 1877 – 1878 г., който ознаменува Освобождението на България. Договорът е подписан на 3 март (19 февруари по стар стил) през 1878 г.

В цялата страна ще бъдат организирани различни инициативи за отбелязването на националния ни празник и ще бъде почетена паметта на загиналите за освобождението на България. 

Център на честванията ще бъде Паметника на свободата на връх Свети Никола. Паметникът ще работи с вход свободен и ще бъде отворен за посещения след края на официалната част. В този ден той ще бъде с удължено работно време и ще приема посетители до 19:00 часа. 

Програмата на честването край Паметника “Шипка” ще започне с благодарствен молебен, отслужен от старозагорския митрополит Киприан и ще продължи с прожекция на филма по одата на Иван Вазов “Опълченците на Шипка” на режисьора Пламен Мирянов, поклонение и поднасяне на венци и цветя и концерт на квартет “Армейска песен”.

Община Габрово е подсигурила организиран транспорт за желаещите да посетят тържествата на Шипка. Автобусите тръгват от 8:30 часа от площад „Възраждане“ и са до предела на прохода „Шипка“.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини