Остра критика в Гърция към сериал за Александър Велики на Netflix 20 Февруари, 2024

Гръцкият министър на културата Лина Мендони разкритикува сериала на Netflix за Александър Велики. Мендони определи продукцията като „изключително некачествена“, а съдържанието като „изпълнено с исторически неточности". Коментарите дойдоха в разгара на скандала, предизвикан от представянето на романтичната връзка между Александър Велики и неговия довереник и приятел Хефестион. В статия в "Елефтерос типос" предаването е наречено "изопачаване на истината" и е обвинен също и филмът "Александър" на Оливър Стоун от 2004 г., че е започнал "пропагандна кампания за хомосексуалността на Александър".

По отношение на показаните в сериала отношения между Александър и Хефестион, Мендони каза: "В източниците не се споменава, че те надхвърлят границите на приятелството“.

"Понятието за любов в древността е широко и многоизмерно. Не можем да тълкуваме нито практиките, нито лицата, действали преди 2300 години, по нашите собствени мерки, по нашите собствени норми и предположения. В продължение на 2300 години Александър Велики никога не се е нуждаел, нито пък сега се нуждае от намесата на някой непоискан защитник на историческата му памет".

"Вдъхновението на творците, личното тълкуване и преценката на хората очевидно не могат да бъдат подложени на регулаторен режим и контрол, нито пък да бъдат управлявани от съдилищата или вкарвани в тях. Вместо това то се оценява и преценява от всеки един от нас, от международната общност. По този начин се оценява и Netflix", каза министърът на културата.

 Радио Витоша - Следвай музиката! 

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини