Кой ще триумфира на наградите "Грами" тази вечер? 04 Февруари, 2024

Тази вечер в Лос Анджелис ще се състои церемонията по връчване на наградите на Американската звукозаписна академия. 

На първо място сред номинираните за "Грами" в годината, в която жените доминират в категориите, е R&B звездата SZA с 9 номинации. 

Интересът на зрителите на шоуто ще поддържат изпълнения на големи имена в музиката, от Dua Lipa и Billie Eilish до Joni Mitchell и U2.

Комикът Trevor Noah ще бъде водещ за четвърти пореден път, а в 94-те категории ще има интересни съревнования, като например Michelle Obama срещу Meryl Streep за най-добра аудиокнига. 

Ето някои интересни подробности за събитието тази година.

Taylor Swift може да постави нов рекорд

Ако Taylor Swift победи в категорията за албум на годината с "Midnights", тя ще стане първият артист в историята на наградите "Грами" спечелил престижния трофей четири пъти. В момента тя е наравно с Paul Simon, Stevie Wonder и Frank Sinatra, всеки от които има по 3 победи в категорията.

Конкуренцията обаче е сериозна - ето кои са другите претенденти:

Boygenius - The Record
Janelle Monáe - The Age of Pleasure
Jon Batiste - World Music Radio
Lana Del Rey - Did You Know That There's a Tunnel Under Ocean Blvd
Miley Cyrus - Endless Summer Vacation
Olivia Rodrigo - Guts
SZA - SOS
Taylor Swift - Midnights

Joni и Tracy може да засенчат по-младите звезди

Актуални суперзвезди като Billie Eilish, Dua Lipa, SZA и Olivia Rodrigo ще представя своите хитове на сцената на наградите "Грами" 

Но публиката може би ще бъде много по-развълнувана от появата на други две изпълнителки, които до голяма степен странят от публични изяви през последните години. 

Joni Mitchell ще бъде почетена като жива легенда на церемонията и на 80 години ще направи първото изпълнение в кариерата си на сцената на наградите "Грами".

Tracy Chapman пък се очаква да пее публично за първи път от години - предполага се, че тя ще се присъедини към Luke Combs, за изпълнение на нейната класика от 1988 г. "Fast Car". Миналата година кънтри певецът се изкачи до върховете на американската класация с кавър на песента. 

Вечерта ще отбележи и завръщане на сцената на "Грами" на Billy Joel с първо музикално участие от 22 години.

Кой е по-голяма рок звезда - Mick или Olivia?

В категорията за рок песен на година ще се сблъскат две много далечни поколения - Olivia Rodrigo с изпълнението си "Ballad Of A Homeschooled Girl" ще се изправи пред титаните Rolling Stones с тяхното парче "Angry". 

Така че победата тук може да отговори на въпроса кой е лицето на рокендрола през 2024 г. Обикновено Грамитата предпочитат дълголетието, но пък е възможно да бъдат запленени от възраждането на рока от страна на Rodrigo, която допринесе за първото мащабно активизиране на китарната музика от повече от десетилетие. 

И тук конкуренцията си я бива в лицето на Foo Fighters и Queens of the Stone Age. 

Но най-силният участник според анализаторите е Boygenius - групата, формирана от инди авторките на музика Phoebe Bridgers, Lucy Dacus и Julien Baker. Те са номинирани във всички големи категории и се предполага, че ще бъдат една от изненадите на вечерта. 

Справедливост за Miley?

Въпреки солидната си музикална кариера, Miley Cyrus все още не е печелила "Грами" и е била номинирана само два пъти досега. 

Тази година обаче тя може да се похвали с цели 6 номинации благодарение на последния ѝ албум "Endless Summer Vacation".

Сингълът "Flowers" завърши миналата година като най-продаваната песен във Великобритания и се задържа начело на американската класация 8 седмици. И сега съвсем заслужено е номиниран в категориите за песен и запис на годината. 

Колко нов трябва да е един изпълнител, за да бъде номиниран за най-добър нов изпълнител? 

Някакви си 21 години след като издава първата си песен, певецът от Jelly Roll влезе в категорията за най-добър нов изпълнител.

Музикантът с истинско име Jason DeFord не е традиционен избор за тази категория, но излизането му от сферата на ъндърграунда на територията на мейнстрийм музиката го прави достоен според критериите на Академията.

Осъждан престъпник и бивш дилър на наркотици, той е бил многократно в затвора. Миналата година той най-после намери място в класациите, като се преориентира от рап към кънтри музика. 

На 39 години Jelly Roll може да се превърне в най-възрастният победител в категорията за нов артист, титла, която към момента принадлежи на Sheryl Crow, която беше на 33 години, когато спечели през 1995 г.

Все пак никой не може да се мери с наградите "Грами" за латино музика, които през 2022 г. присъдиха статуетката за най-добър нов изпълнител на 95-годишната Angela Alvarez.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини