"Барби" и "Опенхаймер" обраха номинациите за "Златен Глобус" 12 декември, 2023

Леонардо ди Каприо, Брадли Купър, Килиън Мърфи, Райън Гослинг, Марго Роби, Ема Стоун са сред актьорите, номинирани за награди "Златен глобус".

С най-много номинации - девет на брой, е филмът "Барби", следван от "Опенхаймер" с осем.

В категорията за най-добър актьор в драма са номинирани Брадли Купър за "Маестро", Килиън Мърфи за "Опенхаймер", Леонардо ди Каприо за "Убийците на цветната луна", Колман Доминго за "Ръстин", Андрю Скот за "Непознати" и Бари Киогън за "Солтбърн".

С номинации за най-добра актриса в драма са Лили Гладстоун за "Убийците на цветната луна", Кери Мълиган за "Маестро", Сандра Хюлер за "Анатомия на едно падане", Анет Бенинг за "Наяд", Грета Лий за "Минали животи" и Кейли Спейни за "Присила".

Наградата за най-добър актьор в комедия или мюзикъл ще си оспорват Никълъс Кейдж за "Всички сънуват" (Dream Scenario), Тимъти Шаламе за "Уонка", Пол Джамати за "Останалите", Хоакин Финикс за "Страховете на Бо", Мат Деймън за "Въздушния" и Джефри Райт за "Американска литература".

Претендентките за най-добра актриса в мюзикъл или комедия са Фантейжа Барино за "Пурпурен цвят", Дженифър Лорънс за "Без лоши чувства", Натали Портман за "Май, декември", Алма Пьойсти за "Паднали листа", Марго Роби за "Барби" и Ема Стоун за "Клети създания".

В категорията за най-добър актьор в поддържаща роля са номинирани Уилям Дефо за "Клети създания", Робърт де Ниро за "Убийците на цветната луна", Робърт Дауни младши за "Опенхаймер", Райън Гослинг за "Барби", Чарлз Мелтън за "Май, декември" и Марк Ръфало за "Клети създания".

С номинации за най-добра актриса в поддържаща роля са Емили Блънт за "Опенхаймер", Даниел Брукс за "Пурпурен цвят", Джоди Фостър за "Наяд", Джулиан Мур за "Май, декември", Розамунд Пайк за "Солтбърн" и Давайн Джой Рандолф за "Останалите".

Наградите "Златен глобус" ще бъдат раздадени на 7 януари.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини