Безсънието носи страх 13 ноември, 2020

Според проучване хората, които не си доспиват, могат да бъдат особено податливи на състояния, свързани с тревожност, като посттравматичен стрес или страх. Изследването е публикувано в „Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging“.

Изследователите, водени от д-р Ан Жермен от Университета в Питсбърг и д-р Едуард Пейс-Шот, са проучили 150 здрави възрастни. Една трета от тях са получили нормален сън, една трета е била ограничена откъм сън и е спала само през първата половина на нощта, а една трета изобщо не са спали. На сутринта всички били подложени на събития, предизвикващи страх.

Нашият екип използва трифазен експериментален модел за улавяне и преодоляване на страховити спомени, докато мозъкът им е сканиран с помощта на функционален ядрено-магнитен резонанс“, каза д-р Пейс.

Фенове с петиция Джони Деп да бъде върнат във „Фантастични животни“

Изображенията на мозъка, записани по време на задачите, показват активиране в области на мозъка, свързани с емоционалната регулация. Но мозъчната активност изглеждала съвсем различно при хора с нарушен сън.

Открихме, че сред трите групи тези, които са спали само половината нощ, показват най-голяма активност в области на мозъка, свързани със страха, и най-малко активност в области, свързани с контролиране на емоциите.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини