Договорът е подписан, Холивуд работи 06 декември, 2023

Гилдията на филмовите актьори - Американската федерация на телевизионните и радиоартистите подписаха тригодишен договор с големите студия, с което официално сложиха край на шестмесечните трудови спорове в Холивуд, които спряха производството на филми и телевизионни предавания. 78% от гласувалите са подкрепили споразумението с Netflix Inc., Walt Disney Co. и други членове на Алианса на филмовите и телевизионните продуценти. То предвижда повишаване на заплатите, бонуси за стрийминг и предпазни мерки за използването на изкуствен интелект в създаването на филми.

Членовете на гилдията излязоха от работа през юли и постигнаха предварително споразумение с големите студия през ноември. Актьорите започнаха да се връщат на работното си място веднага след предварителното споразумение.

Филмовите и телевизионните сценаристи също стачкуваха тази година, като изпревариха актьорския съюз. След петмесечна стачка сценаристите одобриха нов договор през октомври с 99% от гласовете.

Някои актьори се оплакаха, че договорът не осигурява достатъчна защита от изкуствения интелект. Сделката изисква от студията да получат разрешение от известните личности за използване на техните цифрови образи и да им плащат за това. Критиците твърдят, че текстът позволява създаването на " изкуствени актьори", които биха могли да премахнат нуждата от много човешки професионалисти.

Двойните стачки спряха голяма част от филмовото и телевизионното производство, стопираха вечерните токшоута и принудиха телевизионните мрежи да запълнят есенните си програми с повторения и риалити шоута. Дългоочаквани филми, включително " Dune: Part Two" и " Thunderbolts" на Marvel, също бяха отложени.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини