"ИИ" е дума на годината на речника "Колинс" 02 ноември, 2023

Съкращението от словосъчетанието „изкуствен интелект“ – ИИ, е официално обявено за дума на 2023 година във Великобритания от речника "Колинс" (Collins Dictionary).

Речникът обяви, че ИИ, който според него означава „моделиране на човешките умствени функции от компютърни програми“, се е превърнал в доминиращ дискурс на 2023 г. Текстовият генератор ChatGPT е пуснат през ноември 2022 г. и оттогава е имало много дебати относно използването на технологията.

Лексикографите от речника "Колинс" поставиха ИИ начело на списъка, след като разгледаха медийни източници, включително социалните мрежи, защото употребата на термина се е „ускорила с много бързи темпове“.

Алекс Бикрофт, управляващ директор на издателство "Колинс", каза:

„Знаем, че тази година терминът ИИ беше във фокуса на вниманието заради начина, по който се разви и бързо стана толкова разпространен и вграден в живота ни, колкото "електронна поща", "стрийминг" или всяка друга някога футуристична, а сега ежедневна технология“.

Сред другите думи в списъка на "Колинс" са „непо бебе“ (nepo baby), което се е превърнало в популярна фраза за описване на деца на известни личности, които са успели в професии, сходни с тези на родителите им, и терминът “дебанкиране” (debanking), означаващ "лишаване на хора от банкови услуги".

В списъка с ключови думи попадат и определението „ултрапреработена“ (ultraprocessed) за храна и съществителното „семаглутид“ (semaglutide) – за лекарство, използвано за контролиране на апетита.

Сред новите думи на "Колинс" неизбежно влизат и термини от социалните медии като „деинфлуенсинг“ (deinfluencing), което означава „да предупредиш последователите си да избягват определени търговски продукти“, както и TikTok тенденцията да се наричат „кенън ивенти“ (canon events) повратни събития, променящи живота на човек.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини