„Една любов“ спечели голямата награда на „Синелибри“ 21 октомври, 2023

Испанската 140-минутна драма „Една любов“ спечели голямата награда за майсторска литературна адаптация в конкурса за пълнометражен игрален филм на „Синелибри“. 

Режисьор е Изабел Койшет, която е и автор на сценария, заедно с Лора Фереро и Сара Меса. В ролите са Лайа Коста, Ингрид Гарсия Йонсон, Уго Силва, Луис Бермехо, Франческо Карил.

Филмът разказва за избягалата от стресиращия живот в града, 30-годишната Нат, която се спотайва в малкото селце Ла Ескапа, в най-дълбоката испанска провинция. В порутена селска къща, в компанията на бездомно куче, младата жена ще се опита да върне живота си в релси. След като се справя с враждебността на хазяина си и с недоверието на местните жители, Нат се сблъсква с обезпокоително предложение от страна на своя съсед Андреас. Тази странна среща ще породи страст, която напълно ще погълне Нат и ще я накара да се запита коя е истинската й същност.

Лентата, създадена през тази година, има номинация за най-добър филм от кинофестивала в Сан Себастиан (2023). 

Фаворитът на журито бе обявен от неговия председател Уилям Болдуин. 

„Това е вторият или третият път в моята кариера, когато съм поканен да участвам в жури. За мен е изключителна привилегия. Искам да подчертая нивото на отлична работа, която виждам на фестивала, както и отличното ниво на филмите, които видяхме. Мога да кажа смело, че четири или пет от тях можеха да бъдат на първо място“, каза Уилям Болдуин.

Тази година, за втори път, на „Синелибри“ имаше конкурс за най-добър документален филм. Наградата е за „Анселм“ (2023) на Вим Вендерс, номиниран за наградата „Златно око“ от кинофестивала в Кан (2023). Филмът е посветен на Анселм Кифер, един от най-големите съвременни художници и скулптори. 

Вечерта завърши с прожекция на филма „Дворецът“ на Роман Полански. С фарсовата черна комедия „Синелибри“ почита 90-годишнината на полско-френския филмов режисьор, актьор, сценарист и продуцент от еврейски произход.

 

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини