Сертификатът за каране на кола в Сингапур струва колкото 3 нови автомобила 05 октомври, 2023

В Сингапур, за да притежава кола, купувачът трябва да предложи 106 000 долара за сертификат, еквивалент на купуването на няколко автомобила. Този ход идва, тъй като възстановяването след пандемията доведе до рекордно високо ниво на цената на системата за квоти за автомобили в страната.

Сингапур има система за сертификати, въведена през 1990 г., за контрол на броя на превозните средства в града-държава, който е дом на 5,9 милиона души, а съвсем малко по-голям от София. Твърде ограничената квота и тежката административна процедура го превърна в най-скъпия град в света за купуване на автомобил.

През 2020 г., когато по-малко хора в Сингапур шофираха, цената на тези сертификати падна.

Но повишената икономическа активност след пандемията от Ковид-19 доведе до повече покупки на автомобили, докато общият брой превозни средства по пътищата е ограничен до около 950 000. В столицата на България колите са над 1 200 000.

Покачващите се цени поставят колите извън обсега на повечето местни жители със средни доходи. "Сингапурската мечта" е определяна като т.нар. социална мобилност - да имаш пари, къща и кола.

Хората в Сингапур са засегнати от инфлацията и забавяща се икономика. Някои продават колите, които са купили, когато цените на сертификатите са били ниски, за да спечелят добри пари.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини